Over Brigitte

Sopraan Brigitte van Hagen is een veelzijdig en ambitieus zangeres met een grote liefde voor nieuwe klanken.

Zo startte ze een opera-ensemble dat het repertoire in een nieuwe licht plaatste met Schuim (2014) en As (2016). Ze reisden langs de Nederlandse theaters.

Brigitte onderzoekt de nieuwe elementen in de muziek, gaat samen met componisten op zoek naar grenzen en durft deze over te gaan. Zo ontstaan er spannende samenwerkingen met toonaangevende kunstenaars als Daan Roosegaarde, voor wie ze de Smog Toren in Rotterdam spectaculair opende; Merlijn Twaalfhoven en Ethiopische zangeres Minyeshu, met wie ze verschillende culturen bij elkaar bracht, onder andere op het Cultuur Forum in Brussel en op een bijzondere samenkomst  ter ere van de Synode van Dordrecht in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander.

Met Children of the Light ontwikkelde ze een muziekstuk bij de licht-installatie Warping Halos tijden STRP Biënnale. Haar stem had direct invloed op de installatie. Een spannende, bijzondere gewaarwording voor zowel het publiek als de zangeres zelf.

Met Peter Leung, choreografie-associate van Het Nationale Ballet, werkt ze aan een project waar digitale en analoge wereld elkaar aanvullen in beweging, elektronica en live muziek. Een eerste uitvoering hiervan vond plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

In samenwerking met het kunstenaarscollectief in Paleis van Mieris te Amsterdam bedacht Brigitte een tentoonstelling over Dante Alighieri, de stem van Brigitte was in composities van Jord Homan te horen in de poorten, naar de hel, het vagevuur en de hemel.

In de voorstelling Verre Verhalen die Brigitte regelmatig zingt en door haarzelf is bedacht, wordt de afstand verkleind tussen artiest en publiek. Het publiek voelt zich een prettige manier uitgedaagd. Het instrumentarium maakt de voorstelling verrassend: tapdans, basgitaar, piano en sopraan. 

Opera-ervaring deed Brigitte al vroeg op in De Kleine Prins van H. Boerema naar het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry.

Tevens zong ze de rol van Susanna in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart o.l.v. T. Lehmann. Ze zong in de mini-opera ‘A Postcard from Aleppo’ van Merlijn Twaalfhoven en Abdelkader Benali met verschillende gevluchte musici uit Syrië.

Brigitte werkte mee aan radio en tv-programma’s, onder andere Opium op 4, Kunststof op Radio 1, de kerstuitzending van de KRO en Podium Witteman.

Naast opera heeft zij een grote liefde voor oude muziek. Al eerder zong ze tijdens het Frans Hals Festival en het Festival Oude Muziek te Utrecht, veelal samen met Mike Fentross.

De NRC prees haar subtiele klankverschuivingen en vlinderlichte hoogte.

Sinds 2017 werkt ze samen met de pianiste Raluca Sabau, ze hebben elkaar gevonden in bijzondere cycli, ze zoeken altijd naar een goede combinatie tussen bekend en onbekend repertoire. In hun recitals is er altijd een informele sfeer. Ze betrekken het publiek bij de betekenis van de muziek en de wereld achter het geschreven lied. 

**** NRC: "De sopraan Brigitte van Hagen vulde Henk Neven perfect aan. In haar intiem gezongen woorden speelde ze subtiel met kleine klankverschuivingen of juist het even uitstellen van een (mede)klinker. Vlinderlicht bedwong ze met groot raffinement de hoge registers"

In december 2015 reisde ze naar de Filipijnen alwaar ze zowel met pianist Jourdann Petalver als het Philippine Philharmonic Orchestra een zestal concerten heeft gegeven. Februari/Maart 2019 staat een nieuwe tournee gepland.

Brigitte was in vele oratoria te horen als soliste. Onder andere de Matthäus en Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem en de Mis in c van W.A. Mozart en die Jahreszeiten van J. Haydn.

Ze haalde in 2013 haar masterdiploma aan het Conservatorium van Rotterdam.

Ze studeerde bij Roberta Alexander en Jard van Nes. Momenteel wordt Brigitte gecoacht door Hanneke de Wit en Nelly Miricioiu. Ze nam deel aan masterclasses van o.a. Barbara Bonney, Barbara Hannigan en Michael Chance.

 

foto: Co Broerse

brigitte-van-hagen-co-broerse