Over Brigitte

Sopraan Brigitte van Hagen is een veelzijdig en ambitieus zangeres. Ze haalde in 2013 haar masterdiploma aan het Conservatorium van Rotterdam.
Ze studeerde bij Roberta Alexander en Jard van Nes. Momenteel wordt Brigitte gecoacht door Hanneke de Wit. Ze nam deel aan masterclasses van o.a. Barbara Bonney, Barbara Hannigan en Michael Chance.
Opera-ervaring deed Brigitte al vroeg op in De Kleine Prins van H. Boerema naar het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry.
Tevens zong ze de rol van Susanna in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart o.l.v. T. Lehmann. Ze is één van de oprichters van Vliegwiel Producties, een collectief van jonge ambitieuze musici, ze maakten twee vernieuwende operaproducties en toerde daarmee langs de Nederlandse theaters. Ze zong in de mini-opera ‘A Postcard from Aleppo’ van Merlijn Twaalfhoven en Abdelkader Benali met verschillende gevluchte musici uit Syrië.
Brigitte werkte mee aan verschillende radio en tv-programma’s, onder andere Opium op 4, Kunststof op Radio 1, de kerstuitzending van de KRO en Podium Witteman.

**** NRC: "De sopraan Brigitte van Hagen vulde Henk Neven perfect aan. In haar intiem gezongen woorden speelde ze subtiel met kleine klankverschuivingen of juist het even uitstellen van een (mede)klinker. Vlinderlicht bedwong ze met groot raffinement de hoge registers"

Naast opera heeft zij een grote liefde voor oude muziek. Al eerder zong ze tijdens het Frans Hals Festival en het Festival Oude Muziek te Utrecht.
De NRC prees haar subtiele klankverschuivingen en vlinderlichte hoogte.
Brigitte werkt tevens samen met toonaangevende kunstenaars als Merlijn Twaalfhoven en Daan Roosegaarde en Children of the Light met wie zij nieuwe projecten realiseert.
In december 2015 reisde ze naar de Filipijnen alwaar ze zowel met pianist Jourdann Petalver als het Philippine Philharmonic Orchestra een zestal concerten heeft gegeven.

Brigitte was in vele oratoria te horen als soliste. Onder andere de Matthäus en Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem en de Mis in c van W.A. Mozart en die Jahreszeiten van J. Haydn.

Naast de werkzaamheden als sopraan is Brigitte een bedenker en producent van nieuwe voorstellingen en concerten.

De voorstellingen Verre Verhalen is daar een voorbeeld van. In deze voorstelling proberen we de afstand te verkleinen tussen artiest en publiek. Het publiek voelt zich een prettige manier uitgedaagd om af en toe mee te doen. Het instrumentarium maakt de voorstelling verrassend: tapdans, basgitaar, piano en sopraan.

Ze organiseerde benefietconcerten voor de Filipijnen (Tyfoon Haiyan – 2013) en Musicians without Borders (2016/2017) onder andere Nora Fischer, Henk Neven, Jawa Manla en het Matangi Kwartet optraden.

In samenwerking met het kunstenaarscollectief in Paleis van Mieris te Amsterdam bedacht Brigitte een tentoonstelling over Dante Alighieri. Naast het productiewerk zingt ze zelf ook in deze voorstelling.

Heeft u zelf een idee dat u aan Brigitte wilt voorleggen, schroom niet een e-mail te sturen.

foto: Co Broerse

brigitte-van-hagen-co-broerse