Die Jahreszeiten – J. Haydn

RK-kerk, Heerenveen

05-11-2016

10:00-11:00 uur

hb_41.59.12-1280x620
hb_41.59.12-1280x620

Die Jahreszeiten van Haydn (1732 – 1809) behoort tot de meest geliefde oratoria, zowel voor de uitvoerenden als voor het publiek. De tekst van het libretto is ontleend aan delen van de gedichtencyclus “The Seasons” van James Thomson en door de Nederlander Baron Gottfried van Swieten in het Duits vertaald. Haydn is erin geslaagd met zijn typische humor en zijn muzikale genialiteit dit oratorium tot een groot meesterwerk te maken.

Op zaterdag 5 november verzorgt Oratoriumkoor COV Heerenveen een uitvoering van dit meesterwerk van Haydn. Het concert vindt plaats in de RK-kerk, Crackstraat 13 in Heerenveen. Aanvang 19.30 uur, kerk open om 18.45 uur.

Leeuwarder Courant **** "Brigitte bracht een soepele, lichte stem in die weliswaar met kracht de hogere regionen bereikte"

‘Alle seizoenen sterk’ Lees nu de recensie!

Die Jahreszeiten van Joseph Haydn Met: sopraan Brigitte van Hagen (Hanne), tenor Rudmer de Vries (Lukas), bas Michiel Meijer (Simon) en Barokorkest Florilegium Musicum Gezien: 5/12 RK Kerk Heerenveen Publiek: ca. 350 ★★★★✩

Josef Haydn had veel moeite met het componeren van zijn oratorium Die Jahreszeiten,

omdat hij lichamelijk verzwakte. Maar ook omdat de teksten, aange- leverd door baron Van Swieten, dezelfde die in Mozarts leven zo’n grote rol speelde, te idyllisch waren. Het Oostenrijkse plattelandsleven bekeken door een roze bril. Niet Haydns cup of tea. Toch kwam het oratorium er, bleek het niet zo succesvol als Haydns Die Schöpfung, maar toch maakt het nog steeds deel uit van de canon van regelmatig uitgevoerde oratoria.

De moeite die de componist had was niet terug te vinden bij COV Heerenveen. Met het grootste gemak haalde het de lente binnen. Komm, holder Lenz, lichtvoetig en mooi in balans, met fraaie accenten, aangebracht door blazers van het authentiek uitgeruste Florilegium Musicum. In het lied van Simon over de Ackermann boog het orkest de lichte toets om in aanstekelijk spelplezier, dat zich snel meester maakte van alle medewerkenden.

Een lastig fugatisch deel voor koor klonk natuurlijk en ontspannen. En al was er incidenteel wel eens een detonatie aan te wijzen en een inzet waarbij wat onzekerheid doorschemerde, hinderlijk was het absoluut niet. COV was over de hele linie even sterk, bood heerlijke kleurschakeringen en voldoende reliëf.

Ook het solistentrio pakte vrij goed uit. De warm klinkende bas Michiel Meijer (Simon) bracht de teksten goed tot leven, maar zijn klankvorming was op sommige plaatsen voor verbetering vatbaar.

Bij de tenor Rudmer de Vries zat dat wel helemaal goed. Naast zijn tekstgevoel viel deze zanger op door zijn antenne voor de lyriek in zijn Lukas-partij. En zijn neus voor nuances. Jaren geleden al ontpopte De Vries zich tot een aanwinst voor dit soort podia. Maar hij heeft zich doorontwikkeld en is nu zelfs nog beter. En dan de opgewekt lachende sopraan Brigitte van Hagen (Hanne). Zij bracht een sympathieke soepele, lichte stem in, die weliswaar met kracht de hogere regionen bereikte.

Merlijn Wackers, leerling van onder meer Hans Leenders en Louis Buskens, dirigeerde met visie, gevoel voor het subtiele en oog voor de sfeer die Haydn zijn jaarge- tijden aanbracht. De vitaliteit van het voorjaar, de loomheid in de zomer, het was allemaal hoorbaar. Inclusief een niet door Buienradar te signaleren onweer.

RUDOLF NAMMENSMA


Solisten: Michiel Meijer, Simon – de pachter, bas Brigitte van Hagen, Hanne – dochter van Simon, sopraan Rudmer de Vries, Lucas – de boer, tenor De algehele leiding is in handen van Merlijn Wackers, dirigent van Oratoriumkoor COV Heerenveen.

Aan dit concert werken mee het barokorkest Florilegium Musicum, een orkest, dat gespecialiseerd is in de historische uitvoeringspraktijk en dat speelt met authentieke instrumenten. Zij bezingen op sublieme wijze de schoonheid van de natuur en het leven op het Oostenrijkse platteland van rond 1800.