Lake House Concert met Raluca Sabau

Arlette, Katwoude

14-10-2018

10:00-11:00 uur

36_1920x1440_acf_cropped-1_1920x1080_acf_cropped_1920x1080_acf_cropped-1280x720

 

Raluca en Brigitte zijn onder de indruk van de liederen die Debussy voor Madame Vasnier schreef. Madame Vasnier was een bijzondere vrouw met een fantastische stem en zeer groot bereik. Ravel schreef vijf liederen gebaseerd op Griekse volksmelodieën. Het Griekse leven trekt voorbij in deze Franse liederen met mooie muzikale lijnen. Chausson ging op zoek naar nieuwe klanken in zijn Opus 13. Een energiek sluitstuk van de middag!

Na het succesvolle recital met liederen van onder andere Enescu en Britten, duiken Brigitte van Hagen en Raluca Sabau nu in jonge Franse muziek van verschillende componisten rond 1900. Delicate gevoelens en muzikaal raffinement stuwen elkaar tot grote hoogten. Al op jonge leeftijd was C. Debussy onder de indruk van Mme Vasnier. Ze was 14 jaar ouder en getrouwd, maar Debussy was jarenlang haar minnaar. Hij schreef voor haar het Recueil Vasnier, een cyclus waarin haar technische perfectie tot uiting kwam. Een spetterende cyclus, geschreven toen hij 21 was, nog voor hij de Prix de Rome won in 1984. Samen met Debussy was Ravel de belangrijkste impressionist in de klassiek muziek, de Cinq Chansons Populaires Greques schreef hij op zijn 31e. Hij was lid van Les Apaches, een groep die volksmelodieën beschouwden als belangrijke bron van inspiratie. Ravel stond bekend om zijn exotische invloeden. Les Apaches wees Ravel aan als beste kandidaat om Griekse melodieën te voorzien van een harmonie. De liederen werden direct opgenomen in vele recitals van artiesten door Europa. 

Henri Duparc leed aan een zenuwzwakte, hij stopte met componeren op zijn 37e, hoewel hij nog een lang leven zou lijden. Hij heeft al zijn muziek verbrand, op 17 liederen na, die hij schreef in zijn jongere jaren. We hebben gekozen voor de met liefde doordrenkte Soupir, Wagneriaanse Extase en de melodieuze L’invitation au voyage.  Ernest Chausson was een goede vriend van Debussy, een stille, zichzelf wegcijferende man die zich verlegen verstopte achter zijn baard. Zijn vrienden Duparc, Fauré, Ravel en Debussy verdienden meer aandacht vond hij en hij was zich pijnlijk bewust van zijn beperkingen. In deze cyclus, die hij schreef op zijn 30e, vonden Brigitte en Raluca echter een prachtige cyclus met een bijzondere afwisseling en harmonieën waarvan je rechtop gaat zitten. In de eerste drie liederen hoor je een mistige harmonie, akkoorden die je bekruipen en vloeiende melodieën, het laatste lied komt als een complete verrassing. Een ogenschijnlijk simpel lied, een vrolijk lichtvoetig gedicht. Toch is er een aspect aan dit lied wat de briljantie van Chausson weergeeft, de harmonische structuur. Hij koos voor mineur, niet vaak geassocieerd met kinderlijke onschuld, die je wel terugvindt in de tekst en de ritmes. In de vrolijkheid van de sprinkhaan maakt hij uitstapjes naar majeur, en altijd stijlvol keert hij terug naar mineur. Een briljante vonst die het lied spannend houdt tot het einde.

Guillaume Lekeu heeft zijn Trois Poèmes naar aanleiding geschreven van composities van Chausson. Hij schreef zelf de teksten voor de Trois Poèmes. Hij overleed de dag na zijn 24e verjaardag. Zijn muziek getuigt echter van een rijpheid en deze liederen laten zijn muzikale intelligentie schijnen.

De tijd van deze componisten is er een van vriendschap, ontdekking, maar ook van verre liefdes en pijnlijke levens. In dit recital komt dit ten volle tot zijn recht. 


Repertoire: Trois Poèmes - Guillaume Lekeu Cahier Vasnier - Claude Debussy Selectie liederen - Henri Duparc Sept Chansons populares Greques - Maurice Ravel Opus 13 - Quatre Mélodies Raluca en Brigitte zijn onder de indruk van de liederen die Debussy voor Madame Vasnier schreef. Madame Vasnier was een bijzondere vrouw met een fantastische stem en zeer groot bereik. Ravel schreef vijf liederen gebaseerd op Griekse volksmelodieën. Het Griekse leven trekt voorbij in deze Franse liederen met mooie muzikale lijnen. Chausson ging op zoek naar nieuwe klanken in zijn Opus 13. Een energiek sluitstuk van de middag!

Brigitte van Hagen en Raluca Sabau zijn sinds 2016 een duo. Ze vinden elkaar in bijzondere cycli. Dit nieuwe recital is een combinatie van bekende en onbekende muziek. Een bijzonder recital op een prachtige plek. Opgeven via: arlette.homan@gmail.com