Mini opera: A Postcard from Aleppo

November Music, Den Bosch

12-11-2016

14:00 uur

PostCardFromAleppo_9-_1920x1080_acf_cropped

Aleppo… een magische stad in het eeuwenoude Syrië bestaat nauwelijks meer. Componist Merlijn Twaalfhoven en schrijver Abdelkader Benali maakten in 2014 samen met enkele gevluchte musici uit Syrië een mini-opera gebaseerd op postkaarten uit Aleppo geschreven door tientallen achterblijvers. Nu, 2 jaar later, is de situatie grimmiger dan tevoren. Sommige postkaartschrijvers zijn alsnog gevlucht en anderen wonen nog steeds bewust of ongewild in de stad en vechten niet alleen om het behoud van hun leven, maar vooral om het behoud van hun waardigheid.

De mini-opera is een poëtische vertelling en uitgebreid met nieuwe postkaarten geschreven in 2016. Het is alsof de achterblijvers in Aleppo zomaar je buurman of familielid kunnen zijn die hun alledaagse belevenissen met je delen… En toch… de oorlog maakt alles anders. Na de voorstelling is er een nagesprek en de mogelijkheid om postkaarten terug te sturen naar Aleppo.

'Het was bepaald ontroerend om dit even integere als naïeve project bij te wonen. Muziek op haar mooist is: verbindend.' (Trouw)


Credits
Compositie, concept - Merlijn Twaalfhoven
Libretto, concept - Abdelkader Benali
Postkaart verzenders Le Pont Gallery - Issa Touma
Brigitte van Hagen, sopraan
Sarah Akili Zegers, zang en tekst
Sabri Saad el Hamus, tekst
Gharib - luit, nai, zang
Marianne Noordink - fluit, nai
Gheath Almaghoot - klarinet
Modar Salameh - percussie
Judith van Driel - viool
Merlijn Twaalfhoven - altviool
Lucas Dols - contrabas