Mini opera: A Postcard from Aleppo

Grote Kerk Oude Markt, Enschede

16-11-2016

20:00 uur

Foto_Postcardfrom-1_1920x1080_acf_cropped

Een mini-opera gebaseerd op postkaarten uit Aleppo geschreven door tientallen achterblijvers

Aleppo… een magische stad in het eeuwenoude Syrië bestaat nauwelijks meer.
Componist Merlijn Twaalfhoven en schrijver Abdelkader Benali maakten in 2014 samen met enkele gevluchte musici uit Syrië een mini-opera gebaseerd op postkaarten uit Aleppo geschreven door tientallen achterblijvers.
Nu, 2 jaar later is de situatie grimmiger dan tevoren. Sommige postkaartschrijvers zijn alsnog gevlucht en anderen wonen nog steeds bewust of ongewild in de stad en vechten niet alleen om het behoud van hun leven, maar vooral om het behoud van hun waardigheid.

De mini-opera is een poëtische vertelling en uitgebreid met nieuwe postkaarten uit 2016.
Het is alsof de achterblijvers in Aleppo zomaar je buurman of familielid kunnen zijn die hun alledaagse belevenissen met je delen. En toch maakt oorlog alles anders. Na de voorstelling is er een nagesprek en de mogelijkheid om postkaarten terug te sturen naar Aleppo.

'Het was bepaald ontroerend om dit even integere als naïeve project bij te wonen. Muziek op haar mooist is: verbindend.' (Trouw)


Brigitte van Hagen, sopraan
Sarah Akili Zegers, zang en tekst
Sabri Saad el Hamus, tekst
Gharib - luit, nai, zang
Marianne Noordink - fluit, nai
Gheath Almaghoot - klarinet
Modar Salameh - percussie
Judith van Driel - viool
Merlijn Twaalfhoven - altviool
Lucas Dols - contrabas

Fragment:
Liefste,
 gisteren bezocht ik de markt. Kocht van alles niks want van alles is minder.
Ik hoorde een explosie. We horen elke dag explosies onze aandacht niet waardig, zo normaal is het geworden. We krijgen elke dag de dood op bezoek.
Die goeie ouwe dood is een buurman geworden. Ik vergeet bijna te groeten. Tien minuten later zie ik in de winkel op te televisie een lokale zender vertellen dat mijn flat is getroffen. Ik snelde terug naar huis, want ik wil thuis zijn wanneer de dood op bezoek komt. Hem verwelkomen met onze gastvrijheid en koffie, 
zwarte koffie aanbieden.