The arrival of Mr. Z.

Verkadefabriek, Den Bosch, November Music

14-11-2021

20:45 uur

0e7ebbcdd90209990c017a845b6bed6a

Componist en muziektheatermaker Meriç Artaç laat zich in haar werk inspireren door echte mensen die zij op straat observeert. In haar nieuwe opera The Arrival of Mr. Z. brengt Artaç vijf personages bij elkaar in hun zoektocht naar hun schepper: Mr.Z. Wat gebeurt er als vijf totaal verschillende personages elkaar ontmoeten? Waarom zijn zij wanhopig op zoek naar hun schepper?

Meriç Artaç bevraagt in The Arrival of Mr. Z. wat ze om zich heen ziet gebeuren. In deze voorstelling gaat zij in op de rol van externe mechanismes in onze samenleving, zoals geloof, levensovertuiging, idealen en macht. In hoeverre hebben zij een verbindende functie en in hoeverre vormen ze een bedreiging? The Arrival of Mr. Z. is een reflectie op het spanningsveld tussen individualisme en de behoefte om door iets buiten jezelf te worden geleid.

In haar spraakmakende opera’s snijdt Artaç vol vuur actuele thema’s aan, waarbij ze de personages met grote verbeeldingskracht tot leven brengt. Madam Koo – uitgevoerd op November Music 2018 - gaat over de zoektocht naar vertrouwen in een door angst geregeerde samenleving, terwijl VrouwenStemmen (2019) het stemrecht van vrouwen onder de loep neemt. Daarnaast schrijft Artaç geregeld concertwerken voor onder anderen cellist Pieter Wispelwey en het Score Collective ensemble zoals het celloconcert Falaz uit 2020 wat gepand stond op November Music 2020.
Voor The Arrival of Mr. Z. werkt Meriç Artaç nauw samen met zangsolisten Brigitte van Hagen en Lussi Lehtipuu, een instrumentaal ensemble met onder meer David Kweksilber en Felicia van den End, regisseur Sjaron Minailo, kostuumontwerper Carmen Schabracq en scenograaf/lichtdesigner Maarten Warmerdam. De voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Haagse festival Dag in de Branding waar Meriç Artaç artist-in-residence is.In samenwerking met Festival Dag aan de Branding

Selimcan Yalçın - acteur (Mr. Zanzun)
Brigitte van Hagen - sopraan (Gece)
Lussi Lehtipuu - bariton (Rudan)
David Kweksilber - (bas)klarinet (Yori)
Felicia van den End - fluit (Zizos)
Julia Pallanche - slagwerk inclusief tapdans (Korke)
Robbrecht van Cauwenberghe - accordeon
Ricardo Oliveira - slagwerk
Robin Veldman - viool
Anna Jurriaanse - altviool
Harry Broom - cello